Pomysły na wielkanocny obiad
Święta wielkanocne to przyjemny czas, który kojarzy się z nadejściem wiosny. Jest pełen radości i spotkań z bliskimi. Najważniejszym punktem Wielkanocy jest niedzielne śniadanie, ale na obiad również przygotowuje się wyborne potrawy. Wśród naszych propozycji znajdziesz również nietypowe przepisy.
Co przygotować na wielkanocny obiad?
Wielkanocny obiad nie jest aż tak uroczysty jak wigilijna wieczerza, ale ma swoje tradycje. Zaczyna się od ciepłej zupy. Najbardziej pożądany jest żurek z jajkiem, lecz równie dobrze może to być krem chrzanowy lub rosół. Smaczną, tłustą opcję stanowi rosół z kaczki zamiast klasycznego z kury. Wśród dań mięsnych królują schaby, polędwiczki i biała kiełbasa. Pieczony schab lub faszerowana pierś z indyka zaliczają się do niezwykle popularnych opcji. Można je podawać na różne sposoby. Oczywiście na stole nie może zabraknąć sałatek, faszerowanych jaj oraz pasztetów. Pasztety wcale nie muszą być wyłącznie mięsne – istnieje wiele fantastycznych przepisów warzywnych. Wielkanocne menu trudno wyobrazić sobie również bez ćwikły i chrzanu jako dodatków do różnych dań. W świątecznym czasie warto poeksperymentować z niecodziennymi potrawami, nie zapominając oczywiście o najważniejszych elementach tradycji.
Żurek w chlebie – oryginalna tradycja
Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez żurku. Podajemy go z jajkiem i białą kiełbasą w nietypowy sposób, bo w chlebie. To zdecydowanie jedna z kulinarnych atrakcji podczas Wielkanocy. Przepis na tradycyjny żurek znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/wielkanocny-zurek-w-chlebie. Kiedyś dużą popularnością cieszył się przede wszystkim na Śląsku, dlatego nadal można spotkać się z określeniem żur śląski. W zależności od regionu, a nawet od danego domu, przygotowanie tej wielkanocnej zupy może się nieco różnić. Aby była jeszcze bardziej sycąca, niektórzy dodają ziemniaki oraz boczek. Ważne jest odpowiednie przyprawienie żurku. Dodatkiem, który nadaje specyficzny smak i aromat, są grzyby. Warto podkreślić, że żurek oraz barszcz biały to nie to samo. Żurek przygotowuje się na bazie mąki żytniej, a do barszczu stosuje się mąkę pszenną.
Dorsz w pomidorach – szybki sposób na danie główne
Przyrządzenie pysznej potrawy nie zawsze musi wiązać się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni. Proponujemy szybkie danie z dorszem w roli głównej: https://uwielbiam.pl/przepis/dorsz-w-pomidorach-z-sosem-neapolitanskim. Dla oszczędności czasu skorzystaj z gotowego sosu neapolitańskiego. Wlej go do żaroodpornego naczynia, dodaj pomidorki cherry oraz umyty filet z dorsza. Potrawę wystarczy zapiekać około 15 minut. Świetnie komponuje się z warzywami duszonymi na parze. Może być podawana z frytkami lub ryżem.
Kleftiko pieczone w folii – grecki pomysł na smaczny obiad
Kleftiko jest popularną potrawą kuchni greckiej. To mięso pieczone z warzywami, do którego przygotowania kiedyś wykorzystywano ciasto filo. Dziś najczęściej robi się je w pergaminie. Ważny jest długi czas pieczenia oraz zastosowanie odpowiedniej kompozycji przypraw, która zapewni wyjątkowy smak oraz aromat potrawy. Szczegóły naszego pomysłu na kleftiko znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/kleftiko-z-ziemniakami-papryka-i-baklazanem-pieczone-w-foli-i-tak-tez-poda. Grecy do przygotowania kleftiko stosują baraninę lub jagnięcinę, a czasem wieprzowinę i właśnie taką wersję dania proponujemy.
Zupa szczawiowa z jajkiem – kulinarny powiew wiosny
Każdy, kto lubi kwaśny smak, powinien spróbować zupy szczawiowej. Znakomicie komponuje się z jajkiem oraz chrzanem, dlatego to dobra potrawa na Wielkanoc. Przekonaj się, jak ją ugotować, wchodząc na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-szczawiowa-krem-z-jajkiem-i-chrzanem. Szczaw nie jest w kuchni bardzo popularny, ale zawiera cenne składniki. Młode rośliny obfitują w żelazo oraz witaminę C. Szczaw zawiera również witaminy z grupy B i witaminę A, a także magnez, potas, mangan, miedź, wapń, selen oraz cynk. Pobudza apetyt, usprawnia trawienie i przeciwdziała niedokrwistości.