poznaj przepisy na najlepsze pierogi na świecie

Poznaj nasze przepisy na najlepsze pierogi na świecie

Pierogi są smaczne, ale tylko wtedy, gdy przygotujemy je samodzielnie. W innym przypadku cóż, ich smak pozostawia wiele do życzenia. Nadal pokutuje jednak mit, że trudno je przygotować i trzeba znać niemal jakiś tajemny przepis. Na szczęście tak nie jest. Dziś przedstawimy Wam fajne przepisy.

Kluczem do sukcesu jest ciasto

Oczywiście na początek warto poznać przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Jego przygotowanie także nie jest trudne. Tyle tylko, że aby się udało i wyszło sprężyste i miękkie trzeba zachować odpowiednie proporcje. A potem cała praca już pójdzie z górki. Potrzebujemy około kilogram mąki koniecznie typ 450, a także 2 łyżki oleju, 2 łyżki soli i 560 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiewamy dwukrotnie i dodajmy do miski, następnie w osobnym naczyniu mieszamy wodę, sól i olej. Dodajemy całość do mąki i lekko mieszamy, choćby drewnianą łyżką. Potem zaczynamy ugniatać ciasto. A gdy zaczyna odchodzić od brzegów miski, przerzucamy je na stolnice, która jest lekko oprószona mąką. Całość zaczynamy intensywnie ugniatać przez około 15 minut. Ciasto musi być elastyczne oraz miękkie, pozostaje już tylko podzielić ciasto na kilka części. A potem każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętajcie jeszcze, by pozostałe ciasto trzymać pod przykryciem. Skoro przepis już znacie, to czas przygotować farsze.

Farsz nr jeden: grzybowy

Warto przygotować farsz grzybowy. Bazą będą suszone prawdziwki. Najlepiej zakupić te z pewnego źródła, niż samodzielnie zbierać grzyby, a potem je suszyć. Swoją drogą pamiętajcie, że grzyby należy zbierać tylko i wyłącznie wtedy, gdy znacie się na tym na 100%, bo naprawdę łatwo się pomylić, a pomyłka może Was kosztować nie tylko zdrowie, ale i życie. I choć rzeczywiście grzyby nie należą do najtańszych produktów, prawdziwków suszonych cena jest niewysoka i nie warto ryzykować. Potrzebujemy 400 gram suszonych prawdziwków. Zalewamy je na całą noc wodą, po tym czasie gotujemy je w tej wodzie przez godzinę. Odcedzamy wodę, zaś grzyby smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem poszatkowanej cebuli i czosnku. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. . Gdy składniki się podsmażą dodajemy jeszcze 100 ml wody i dusimy przez godzinę aż woda wyparuje. Przekładamy grzyby do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej i całość mieszamy. Farsz nakładamy na pierogi.

pierogi

Farsz nr 2: grzybowy, ale w wersji tańszej

Jeżeli chcecie nieco obniżyć koszty pierogów i nadal przygotować farsz grzybowy, to koniecznie skorzystajcie z naszych rad. W tym przypadku będziemy potrzebować także prawdziwki, tyle tylko, że 100 gram. Na początek postępujemy tak samo, czyli zalewamy wodą, gotujemy i smażymy, a potem blendujemy tyle tylko, że do farszu dodajemy jeszcze ugotowane ziemniaki – 300 gram, które rzecz jasna przeciskamy przez praskę. Farsz mieszamy, a potem już tylko dodajemy na ciasto. Możecie jeszcze zmniejszyć ilość ziemniaków, a za to dodać nieco pieczarek.

Farsz nr 3: warzywny

Mamy również fajny przepis dla wegetarian i wegan. Przygotowanie obłędnego farszu warzywnego należy rozpocząć od przygotowania warzyw. Potrzebujemy dwie marchewki, dwie cebule, dwie pietruszki, jedną białą cześć poru, połówkę papryki oraz jednego małego ziemniaka. Warzywa obieramy i umieszczamy w garnku. Zalewamy je 500 ml wody i gotujemy przez 1,5 godziny. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy i łyżkę ziół prowansalskich, a także natkę pietruszki. Całość blendujmy, aż masa będzie jednolita. Nakładamy farsz na ciasto i gotowe.

Farsz n 4: dla miłośników mięsa

Skoro był już farsz wege, to czas przygotować farsz dla miłośników mięsa. Gotujemy w osolonej wodzie przez godzinę 400 gram łopatki wieprzowej i żeberko wołowe. Mięso z żeberka po tym czasie obieramy i gotujemy jeszcze całość przez godzinę. Gdy mięso będzie już idealnie miękkie, mielimy je i dodajemy wyciśnięte 4 ząbki czosnku. Całość mieszamy, dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki i znowu wszystko mieszamy, na koniec po prostu nakładamy na ciasto.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij